Ομαδικό Πρωτάθλημα Παίδων Κορασίδων 2013

ΟΜΑΔΙΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΠΑΙΔΩΝ – ΚΟΡΑΣΙΔΩΝ ΕΣΣΠ 2013

1: ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΑΓΩΝΩΝ

Η Ε.Σ.Σ.Π. προκηρύσσει το Ομαδικό Πρωτάθλημα Παίδων – Κορασίδων του 2013.

2: ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΩΝΩΝ

Οι αγώνες θα διεξάγονται στις έδρες των σωματείων

Ημέρες και ώρες των αγώνων ορίζονται :

1οςγύρος, Κυριακή     13 / 10 / 2013, ώρα 11:00

2οςγύρος, Κυριακή    20 / 10 / 2013, ώρα 11:00

3οςγύρος, ,Κυριακή   27 / 10 / 2013, ώρα 11:00

4οςγύρος, Κυριακή    03 / 11 / 2013, ώρα 11:00

5οςγύρος, Κυριακή    10 / 11 / 2013, ώρα 11:00

Η Ε.Σ.Σ.Π. διατηρεί το δικαίωμα μεταβολής του προγράμματος.

3: ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

Όλα τα εγγεγραμμένα σωματεία στην ΕΣΣΠ με μία ομάδα.

4: ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΓΩΝΩΝ

Ομαδικό ελβετικό 5 γύρων.

5: ΧΡΟΝΟΣ ΣΚΕΨΗΣ

Ο χρόνος σκέψης ορίζεται σε 90 λεπτά για όλη την παρτίδα, με προσθήκη 30΄΄ για κάθε κίνηση από την πρώτη κίνηση. Ο σκακιστής που θα υπερβεί τον παραπάνω χρόνο σκέψης θα χάνει τη παρτίδα. Η καταγραφή των κινήσεων είναι υποχρεωτική σε όλη τη διάρκεια της παρτίδας.

Σκακιστής που θα προσέλθει 30 λεπτά μετά την προγραμματισμένη έναρξη των αγώνων μηδενίζεται.

6: ΣΥΝΘΕΣΕΙΣ ΤΩΝ ΟΜΑΔΩΝ

Οι ομάδες θα είναι6μελείςκατά ενότητες:

σκακιέρα νέος κάτω των 16 ετών- γεννημένος την 1/1/1997 και μετά.

σκακιέρα νέος κάτω των 14 ετών- γεννημένος την 1/1/1999 και μετά.

σκακιέρα νέος κάτω των 12 ετών- γεννημένος την 1/1/2001 και μετά.

σκακιέρα νέος κάτω των 10 ετών- γεννημένος την 1/1/2003 και μετά.

σκακιέρα νέα κάτω των 16 ετών- γεννημένη την 1/1/1997 και μετά.

σκακιέρα νέα κάτω των 12 ετών- γεννημένη την 1/1/2001 και μετά.

Όλα τα σωματεία έχουν το δικαίωμα να χρησιμοποιήσουν ένακοινοτικόσκακιστή ή σκακίστρια αρκεί να κατοικεί μόνιμα στην Ελλάδα. Για την πιστοποίηση της μόνιμης κατοικίας χρειάζεται πρόσφατη βεβαίωση (μηνός) ελληνικού σχολείου ή σχολής ή ξένου σχολείου που εδρεύει στην Ελλάδα. Σε περίπτωση που δεν είναι μαθητής-ρια χρειάζεται αντίγραφο φορολογικής δήλωσης των γονέων για το προηγούμενο οικονομικό έτος.

Σωματείο που έχει ήδη χρησιμοποιήσει κοινοτικό παίκτη δεν μπορεί να τον αλλάξει διότι οι δηλώσεις τους δεσμεύουν έως το τέλος της αγωνιστικής περιόδου.

Τα μέλη των ομάδων πρέπει να έχουνέγκυρο Δελτίο Αθλητικής Ταυτότηταςκαι Υγείας, το οποίο θα προσκομίζεται στο διαιτητή της συνάντησης πριν την έναρξη του αγώνα.

7: ΧΡΩΜΑΤΑ

Η ομάδα που παίζει “εντός έδρας” έχει τα λευκά στην 1η, 3η, και 5η, σκακιέρα και η ομάδα “εκτός έδρας” έχει τα λευκά στη 2η, 4ηκαι 6ησκακιέρα αντιστοίχως.

8: ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΑΓΩΝΑ

Σε κάθε σκακιέρα η νίκη χρεώνεται με 1 πόντο, η ήττα με 0 πόντους ενώ στην ισοπαλία οι αντίπαλοι παίρνουν από μισό πόντο (0,5). Για κάθε ήττα χωρίς αγώνα αφαιρείται μισός πόντος (-0,5) μέχρι να μηδενιστούν όλοι οι πόντοι που συγκεντρώθηκαν (όχι αρνητικοί πόντοι). Το τελικό αποτέλεσμα της συνάντησης καθορίζεται από το σύνολο των πόντων. Η νικήτρια ομάδα παίρνει 2 βαθμούς και τους πόντους της στον αγώνα, η ηττημένη 0 βαθμούς και τους πόντους της στον αγώνα. Σε περίπτωση ισοπαλίας οι ομάδες παίρνουν από 1 βαθμό και τους πόντους τους στον αγώνα. Νίκη χωρίς αγώνα (α. α.) βαθμολογείται με 2 βαθμούς και 5,5 πόντους (σκορ 5,5-0).

Ομάδα που ηττάται χωρίς αγώναΑΠΟΒΑΛΛΕΤΑΙ.

9: ΚΑΤΑΤΑΞΗ

Η κατάταξη των ομάδων καθορίζεται με κριτήρια:

1. Βαθμοί

2. Το αποτέλεσμα μεταξύ των ισοβαθμούντων ομάδων.
3. Το άθροισμα
SonnebornBerger που υπολογίζεται ως εξής: οι βαθμοί κάθε αντίπαλου, εξαιρούμενου του αντίπαλου που συγκέντρωσε τους λιγότερους, πολλαπλασιασμένοι επί τον αριθμό των πόντων (σκορ σκακιέρων) που σημείωσε η ομάδα ενάντια στον συγκεκριμένο αντίπαλο.
Για τον υπολογισμό του αθροίσματος
SonnebornBerger το «bye» και η νίκη χωρίς αγώνα υπολογίζεται ως ισοπαλία της ομάδας με τον εαυτό της.
4. Άθροισμα πόντων επί συνόλου των αγώνων.
5. Άθροισμα των βαθμών όλων των αντιπάλων εξαιρουμένου του αντίπαλου με τους λιγότερους βαθμούς.
6. Άθροισμα των πόντων των αντιπάλων
7. Άθροισμα των πόντων των αντιπάλων που η ομάδα νίκησε, συν το μισό των πόντων των αντιπάλων με τους οποίους η ομάδα έκανε ισοπαλία
8. Άθροισμα των πόντων των αντιπάλων, μείον του μεγαλύτερου και του μικρότερου αριθμού.

Σε όλες τις περιπτώσεις κερδίζει το μεγαλύτερο σύνολο.

Η ομάδα που παίρνει το “ΒΥΕ” (περίπτωση μονού αριθμού ομάδων) παίρνει 1 βαθμό και 3½ πόντους.
Διευκρινίζεται ότι, ή ποινή της αφαίρεσης 1 βαθμού για την ομάδα που χάνει χωρίς αγώνα (α.α.), εφαρμόζεται στην τελική-συνολική βαθμολογία και δεν επηρεάζει την κλήρωση των ομάδων.

10: ΕΠΑΘΛΑ – ΠΡΟΚΡΙΣΕΙΣ

Κύπελλο θα απονεμηθεί στην νικήτρια ομάδα. Μετάλλια στις 3 πρώτες ομάδες. Η πρωταθλήτρια ομάδα προκρίνεται στην τελική φάση.

11: ΔΙΑΙΤΗΣΙΑ

Σε κάθε συνάντηση ορίζεται διαιτητής από την Τ.Ε.Δ. σε συνεννόηση με το γηπεδούχο σωματείο το όποιο φέρει αποκλειστικά την ευθύνη της αμοιβής του.

Σε περίπτωση μη αποζημίωσης του διαιτητή από το γηπεδούχο σωματείο, αυτομάτως χάνει το παιχνίδι άνευ αγώνος και αποβάλλεται από το πρωτάθλημα.

12: ΕΝΣΤΑΣΕΙΣ

Ενάντια σε απόφαση Διαιτητή, ασκείται ένσταση συμφώνως με τα σχετικά άρθρα του κανονισμού αγώνων της Ε.Σ.Ο. και κατατίθεται ΕΓΓΡΑΦΩΣ στον διευθυντή αγώνων μαζί με παράβολο 90 €. Σε περίπτωση μερικής ή ολικής αποδοχής της ένστασης το παράβολο επιστρέφεται.

Επιτροπή ενστάσεων η μόνιμη επιτροπή ενστάσεων της ΕΣΣΠ.

13: ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΑΓΩΝΩΝ / ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ

Διευθυντής αγώνων ορίζεται ο κ. Σπηλιόπουλος Αλέξιος

Ο επικεφαλής διαιτητής θα οριστεί από την ΤΕΔ.

14: ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ – ΚΛΗΡΩΣΗ

Οι δηλώσεις συμμετοχής και κοινοτικών γίνονται μέχρι τηνΔευτέρα 7 Οκτωβρίου 2013και ώρα 21.00 εγγράφως στα γραφεία της ένωσης Χαραλάμπη 54 ή στο esspchess@gmail.com

Μαζί με τη δήλωση συμμετοχήςτα σωματεία πρέπει να γνωστοποιήσουν τοναγωνιστικό χώροκαι τονυπεύθυνο του σωματείου.

Η κλήρωση της πρώτης αγωνιστικής θα διενεργηθεί την Δευτέρα 7 Οκτωβρίου στις 21.00 στα γραφεία της ΕΣΣΠ.

15: ΔΙΑΦΟΡΑ

Οι διαιτητές πρέπει:

$1·         Να γνωστοποιούνάμεσατο αποτέλεσμα στον Διευθυντή Αγώνων.

$1·         Να στέλνουν μέχρι το μεσημέρι της Δευτέρας φωτοτυπία του φύλλου αγώνα στον επικεφαλή διαιτητή.

$1·         Να προσκομίζουν στην ΤΕΔ, εντός μίας εβδομάδος, τα ΠΡΩΤΟΤΥΠΑ φύλλα αγώνων.

$1·         Συμπληρωματικές διευκρινίσεις :

Για να αγωνιστούν οι σκακιστές ενός σωματείου πρέπει να είναι παρόντες στις σκακιέρες τους οι ελάχιστοι απαιτούμενοι ώστε να είναι δυνατή η επίτευξη τουλάχιστον ισόπαλου αποτελέσματος (δηλαδή σε 6 σκακιέρας 4 παρόντες). Στην αντίθετη περίπτωση, λειτουργούν τα χρονόμετρά τους χωρίς να έχουν δικαίωμα να παίξουν κίνηση μέχρι να συμπληρωθεί ο απαραίτητος αριθμός παρόντων.

Μηδενίζονται μετά πάροδο 30 λεπτών από την προγραμματισμένη ώρα έναρξης των αγώνων όλοι οι παίκτες που δεν έχουν προσέλθει στην σκακιέρα. Αν κανείς παίκτης, από τους δύο αντιπάλους, δεν παρουσιαστεί στην έναρξη, ο παίκτης που έχει τα λευκά κομμάτια, θα χάσει όλο τον χρόνο που θα περάσει μέχρι να αφιχθεί, εκτός αν ο διαιτητής πάρει διαφορετική απόφαση.

Αν δεν έχουν προσέλθει οι ελάχιστοι απαιτούμενοι ώστε να είναι δυνατή η επίτευξη τουλάχιστον ισόπαλου αποτελέσματος από μία ομάδα τότε μηδενίζεται όλη η ομάδα. Στην περίπτωση αυτή κενές θεωρούνται οι σκακιέρες των παικτών που δεν έχουν παρουσιαστεί στην σκακιέρα που αγωνίζονται.

Αν ένα σωματείο δεν έχει παραδώσει στον διαιτητή τη σύνθεση του μέχρι την καθορισμένη ώρα για την έναρξη των αγώνων, τίθενται σε λειτουργία τα χρονόμετρα των σκακιστών του χωρίς αυτοί να έχουν δικαίωμα να αγωνισθούν πριν δοθεί και ελεγχθεί η σύνθεση.

Πριν από τη καθορισμένη ώρα έναρξης του αγώνα, ο διαιτητής ελέγχει τις συνθέσεις των ομάδων, με την προϋπόθεση ότι ο διαιτητής παρέλαβε τις συνθέσεις τουλάχιστον δεκαπέντε λεπτά πριν από την ώρα έναρξης. Αν η σύνθεση παραδοθεί στον διαιτητή με καθυστέρηση, οι παίκτες του υπευθύνου σωματείου θα χρεωθούν με τον αντίστοιχο χρόνο της τυχόν καθυστέρησης στην έναρξη του αγώνα.

Μετά τον έλεγχο του διαιτητή ή και παράλληλα, ασκείται υποχρεωτικά ο ίδιος έλεγχος και από τους αρχηγούς των δύο ομάδων. Ο διαιτητής και οι δύο αρχηγοί πριν την έναρξη των αγώνων υπογράφουν υποχρεωτικά στο φύλλο αγώνα αποδεχόμενοι τον έλεγχο της νομιμότητας συμμετοχής των παικτών και κανονικότητας της σύνθεσης των ομάδων και δεσμεύουν τα σωματεία τους επί των θεμάτων που επικύρωσαν με την υπογραφή τους. Εάν κάποιος αρχηγός ομάδας αρνηθεί να υπογράψει τότε μηδενίζεται η ομάδα του.

Δεν αρχίζουν οι αγώνες πριν ολοκληρωθούν οι έλεγχοι νομιμότητας συμμετοχής και κανονικότητας της σύνθεσης από τον Διαιτητή και τους αρχηγούς των ομάδων..

Αν για οποιονδήποτε λόγο και πριν την έναρξη των αγώνων , διαπιστωθεί αντικανονικότητα συμμετοχής ή σύνθεσης, το υπαίτιο σωματείο καλείται να αποκαταστήσει αμέσως την αντικανονικότητα σε βάρος του χρόνου των συγκεκριμένων σκακιέρων

Ο διαιτητής δεν επιτρέπει σε καμία περίπτωση την συμμετοχή παίκτη που:

Δεν έχει προσκομίσει το Δελτίο του Αθλητικής Ιδιότητας και Υγείας Αθλητή. Το δελτίο αυτό θεωρείται κανονικό αν φέρει όλες τις σχετικά προβλεπόμενες υπογραφές και σφραγίδες ιατρού και σωματείου.

Δεν είναι στη σκακιέρα που προβλέπεται από τη σύνθεση των ομάδων.

Τα σωματεία δεν έχουν δικαίωμα υποβολής ένστασης επί θεμάτων αντικανονικής συμμετοχής και σύνθεσης εάν δεν έχει γίνει ανάλογη μνεία στο Φύλλο Αγώνος πριν την έναρξη των αγώνων.

Μετά την έναρξη των αγώνων ουδεμία ποινή επιβάλλεται για λόγους νομιμότητας συμμετοχής των αθλητών και κανονικότητας της σύνθεσης των ομάδων.

16: ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ

Για κάθε ζήτημα που δεν προβλέπεται από αυτή την προκήρυξη ισχύουν οι κανονισμοί διασυλλογικών πρωταθλημάτων της ΕΣΣΠ και της ΕΣΟ, καθώς και η γενική οδηγία της ΚΕΔ.

Με τιμή

Για το Δ.Σ.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                             Ο ΕΦΟΡΟΣ ΑΓΩΝΩΝ

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΔΙΑΜΑΝΤΗΣ                           ΠΑΥΛΙΔΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Go to top